fbpx

Je jaarrekening is het verslag van hoe jij het als ondernemer uit Alkmaar en omgeving het afgelopen jaar hebt gedaan. Het geeft de status weer van de financiële situatie van jouw bedrijf. Meestal is het je administratiekantoor of boekhouder die de jaarrekening voor je opstelt.

Heeft iedere ondernemer zo’n jaarrekening nodig?

Ja. Van freelancers, ZZP’ers en eenmanszaken tot BV’s en multinationals. Allemaal stellen ze een jaarrekening op. Al is het alleen maar omdat de belastingdienst daar om vraagt. Overigens ziet de jaarrekening van grote bedrijven er heel anders uit dan die van een eenmanszaak. Een grote onderneming heeft in de regel veel meer posten op te nemen dan een kleine ondernemer of zelfstandige.

Wat is het doel van een jaarrekening?

Dat doel kan heel verschillend zijn:

  • Kleine ondernemers gebruiken de jaarrekening vooral om inzicht te krijgen. Inzicht in hoe ze met hun onderneming hebben gepresteerd ten opzichte van eerdere jaren. Waar heb ik geplust, waar heb ik gemind, wat moet ik in het nieuwe jaar doen om de balans meer in mijn voordeel uit te doen slaan, enz.?
  • Heb je een financier nodig voor een project of voor de aankoop van een pand, dan wil die je jaarrekening hebben. En in de meeste gevallen moet dat dan een jaarrekening zijn die door een accountant is geaccordeerd.
  • Heb je een BV, dan ben je verplicht om je jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. En ja, je gegevens worden dan inderdaad openbaar. Waarbij geldt: hoe groter je onderneming, hoe meer gegevens je openbaar moet maken.

Wie kan ik het beste mijn jaarrekening op laten stellen?

Je jaarrekening is het slot op je administratie. Sommige kleine ondernemers mogen die jaarrekening zelf opstellen. Voor hen volstaat een verkorte balans met een korte toelichting als jaarrekening. Heel grote bedrijven hebben dan weer hun eigen financiële mensen die de jaargetallen maken.

Maar de meeste ondernemers, ook de freelancers en eenmanszaken, laten hun jaarrekening opstellen door hun boekhouder of administratiekantoor. Voor Alkmaar en omgeving kunnen wij die partij zijn: Meester & Van der Boven. Dichtbij. Professioneel. En altijd dienstverlenend op maat.

Je jaarrekening? Regel het met administratiekantoor Meester & van der Boven!