fbpx
 In Nieuws

Als je omzet in een kalenderjaar niet hoger is dan €20.000 ex btw, mag je gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Voor sommige ondernemers kan deelname aan deze regeling fiscaal voordelig zijn. Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Lees dan snel verder!

Wat houdt de KOR in?

  • Je factureert zonder btw en draagt dus ook geen btw af
  • Je kan geen btw terugvorderen over je aankopen en investeringen
  • Je maakt automatisch 3 jaar gebruik van de KOR. Je kunt je deelname dus niet tussentijds beëindigen omdat je bijvoorbeeld een grote investering wilt doen.
  • Zodra je meer dan €20.000 omzet per jaar behaalt, mag je geen gebruik meer maken van de KOR. Je moet dit zelf in de gaten houden. De volgende 3 jaar mag je dan ook geen gebruik meer maken van de regeling.
  • Je hoeft geen btw-aangiften te doen.

Wie mag er gebruik maken van de KOR?

Iedereen met een eenmanszaak, stichting, vereniging, vof of bv (gevestigd in Nederland) die minder dan €20.000 omzet per jaar draait.

Wanneer moet je je aanmelden als je vanaf 1 januari 2021 gebruik wilt maken van de regeling?

Je moet je dan minstens 4 weken van te voren inschrijven. Schrijf je dus in voor 1 december.

De KOR kan interessant voor jou zijn als:

  • Je alleen aan consumenten of organisaties die geen btw kunnen verrekenen levert. Bij dezelfde verkoopprijs als voor gebruik van de KOR wordt jouw marge hoger.
  • Je omzet in de komende jaren lager dan €20.000 is
  • Je niet van plan bent om in de komende 3 jaar een investering te doen van meer van €10.000.
  • Je geen pand btw-belast verhuurt

Voldoe jij aan de bovenstaande punten?

Dan is de kans groot dat de regeling interessant voor jou is. Toch raden wij je aan om je te laten informeren door je boekhouder of accountant. Het kan namelijk zijn dat jouw individuele situatie ingewikkelder is.

Als het blijkt dat de regeling financieel voordelig voor je is, raden wij je ook aan om goed na te denken over de volgende nadelige punten:

1. Je moet nog steeds goed je administratie bijhouden

Ondanks dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, moet je alsnog goed je administratie bijhouden. Zo houd je goed in de gaten of en wanneer je de omzetgrens van €20.000 bereikt.

2. Je kan te maken krijgen met herziening van btw.

Als je in de afgelopen 5 jaar btw op investeringen in bedrijfsmiddelen als voorheffing hebt afgetrokken, krijg je te maken met een herziening van de btw. Dit geldt alleen als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaar meer is dan €500. Dit komt neer op ongeveer €10.000 ex. btw aan investeringen in bedrijfsmiddelen over de afgelopen 5 jaar.

Met deze regel wordt voorkomen dat men nog snel grote investeringen doet voordat er gebruik wordt gemaakt van de KOR.

Let op: voor investeringen in onroerend goed wordt 10 jaar gerekend!

3. Je moet goed in de toekomst kunnen kijken

Als je gebruik maakt van de KOR doe je dit automatisch voor 3 jaar, mits je onder de €20.000 omzet blijft. Over het algemeen willen ondernemers hun omzet ieder jaar zien groeien. Deze regeling houdt geen rekening met snelle groei, een financiële meevaller of een grote investering die plotseling/onverwachts gedaan moet worden.

Kom je boven de €20.000 omzet? Dan moet je dit zelf aangeven bij de Belastingdienst en stopt je deelname aan de regeling. Je mag in de daarop volgende 3 jaar geen gebruik meer maken van de regeling. Vanaf dat moment moet je ook weer btw gaan berekenen aan je klanten. Het voordeel is dat je de btw niet met terugwerkende kracht terug hoeft te betalen. Het nadeel is dat je meteen weer btw moet factureren. De prijzen voor je particuliere klanten gaan ineens omhoog. Je prijzen moeten ook meteen in al je communicatie-uitingen aangepast worden.

Recent Posts