fbpx
 In Nieuws

Het is weer tijd voor een nieuwe eindejaarstip! Vandaag behandelen we het vormen & het niet laten verlopen van een herinvesteringsreserve (HIR).

Herinvesteringsreserve vormen

Bij de vervreemding van bedrijfsmiddelen, zoals de verkoop van je bedrijfspand of een auto, moet je normaal gesproken afrekenen over de boekwinst. Door te herinvesteren kun je de belastingheffing over de boekwinst uitstellen. Als je besluit te herinvesteren, kun je de winst tijdelijk reserveren door een herinvesteringsreserve (HIR) te vormen. Voor het vormen van een HIR gelden wel enkele voorwaarden. Zorg ervoor dat je je investeringsvoornemen schriftelijk vast legt en vraag bijvoorbeeld offertes aan. Wij raden je aan om je over het vormen van een HIR goed te laten adviseren.

Let op: de herinvestering moet in een vergelijkbaar goed of bedrijfsmiddel zijn én moet binnen drie jaar plaatsvinden. Doe je dit niet, dan valt de herinvesteringsreserve aan het einde van het derde jaar in de winst.

Herinvesteringsreserve niet laten verlopen

Als je in 2017 een herinvesteringsreserve hebt gevormd, moet je die nog vóór 31 december 2020 benutten. Als je dat niet doet, valt de herinvesteringsreserve vrij en moet je alsnog belasting betalen.

Let op: er zijn twee uitzonderingen op de termijn van drie jaar waarin je moet herinvesteren:

  1. Als er vanwege de aard van het bedrijfsmiddel meer tijd nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van een fabriek waar je meerdere vergunningen voor aan moet vragen.
  2. Als er bijzondere omstandigheden zijn, zoals vertraging bij een financiering van een bedrijfsmiddel of onenigheid tussen firmanten over het aanschaffen of vervangen van een bedrijfsmiddel, waardoor de aankoop vertraagd is. Je moet dan wel zorgen dat je bijvoorbeeld al een aanbetaling hebt gedaan en moet je de vertragende factoren aannemelijk kunnen maken.

Heb je vragen over het vormen van een HIR, neem dan contact met ons op!

Recent Posts
opa en kleinzoon