fbpx
 In Nieuws

– Simone Kets is topvoetbalster en wordt gesponsord door Meester & Van der Boven –

 

Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard. Een cliché, maar die zijn niet voor niets vaak waar. Talent is je gegeven (of niet ;-)) en dat kan je zeker helpen, maar in de topsport is meer nodig dan alleen talent, veel meer zelfs. Mentaliteit is daar één voorbeeld van. Je kan nog zoveel talent hebben, maar zonder de juiste mentaliteit ga je er niet komen.

In topsport bepaalt de juiste mentaliteit 80% van je succes. Hoeveel talent je ook hebt, als je geen juiste mentaliteit hebt, kom je er niet. Maar wat is dat dan, de juiste mentaliteit?

Ik geloof dat de juiste mentaliteit terugkomt in het antwoord op de vraag “wat heb jij ervoor over om je doelen te behalen?” Jezelf elke dag beter willen maken, dag in, dag uit: rust nemen, geen alcohol drinken, (kracht)training buiten de reguliere trainingen met je team om, de juiste voeding. Je moet de discipline hebben om op elk onderdeel, elke dag het beste eruit te halen. Er wordt van je verwacht dat je elke dag presteert, door een ander, maar misschien juist ook door jezelf. Hoe ga je om met die verwachtingen en die druk? Ook dat heeft te maken met mentaliteit. En als het een keer tegen zit, wat doe je dan? Blijf je bij de pakken neerzitten of sta je op en ga je door? Kan je omgaan met kritiek? Misschien zoek je feedback juist wel op, omdat je gelooft dat je daar beter van wordt. Dat is topsport. En dat is een topsportmentaliteit. Doorzetten. Elke dag beter willen worden en leren van de slechtere dagen.

Ook in het bedrijfsleven kan een prestatiecultuur heersen; targets halen, een bepaalde omzet bereiken. Je collega’s of werkgevers verwachten een bepaalde bijdrage van je. Vergelijk jezelf eens met een topsporter: ben jij je bewust van de kleine aspecten die invloed hebben op je prestaties op de werkvloer? Maakt kritiek jou beter of ga je het liever uit de weg? Als je verder wilt komen, geldt ook hier, met alleen talent zul je er niet komen.

 

Simone Kets

Recent Posts