fbpx
 In Nieuws

Zzp’er worden

Je bent baas over je eigen tijd, je hebt veel vrijheid, je kan je veel meer focussen op het werk dat je ook echt leuk vindt, er is veel afwisseling in je werk, je vergroot je netwerk, er zijn fiscale voordelen; het heeft zo zijn voordelen om zzp’er te worden. Onder andere daarom starten jaarlijks duizenden mensen een eigen bedrijf.
Overweeg jij ook zzp’er te worden of heb je het zelfs al besloten, neem dan onze checklist door.

Checklist starten als zzp’er

• Stel een ondernemersplan op
In eerste instantie voor jezelf schrijf je een ondernemersplan om jouw ideeën in al zijn facetten helder te beschrijven en te toetsen op haalbaarheid. In dit document beschrijf je bijvoorbeeld eenduidig wat je precies wilt gaan doen, welk product of welke dienst je wil aanbieden, binnen welke markt, waar, bij voorkeur gebaseerd op een ‘marktonderzoek(je)’ je kansen liggen, waar je concurrentie ligt, wat je financiële plan is, maar ook welke passende ervaring je daarvoor meebrengt en een inventaris van jouw sterke en zwakke punten.
Vraag ook aan anderen om kritisch naar jouw plan te kijken en neem onderbouwde kritische vragen van hen mee. Daarnaast kan je informatie verwerken die je verkregen hebt via internet, de KvK, startersdagen, seminars of voorlichtingsbijeenkomsten.
Het is even een klus, maar dan heb je wel een goede basis en een weldoordacht ondernemersplan kan zeker helpen anderen te overtuigen dat jij een goed idee hebt. Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn om een financiering rond te krijgen.
Via de KvK of het internet kan je eenvoudig formats van een ondernemersplan downloaden.

• Bedenk een bedrijfsnaam
Een sterke bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Een bedrijfsnaam draagt bij aan wat je uitstraalt. De naam moet wel aan een aantal regels voldoen. Controleer aan de hand hiervan eerst de bedrijfsnaam die je op het oog hebt, voordat je deze inschrijft bij KVK.
Heb je je bedrijfsnaam bepaald, vergeet dan niet te controleren of deze online nog wel beschikbaar is en laat de domeinnaam direct registreren bij een hostingprovider.

• Aansprakelijkheid in kaart brengen
Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met aansprakelijkheid. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor kosten en schade als het ergens mis gaat. In welke mate jij privé aansprakelijk bent, hangt af van de rechtsvorm van jouw bedrijf.
Je wilt ook voorkomen dat jouw eventuele partner aansprakelijk is voor schulden van het bedrijf. Dan is de manier waarop jouw relatie is vastgelegd van groot belang. Ook hier is de rechtsvorm van het bedrijf bepalend. Bijvoorbeeld: bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) loopt de partner meer risico dan bij een besloten vennootschap (bv).

• Schrijf je in bij de KvK en kies een rechtsvorm
Voordat je daadwerkelijk met je bedrijf kan starten, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zzp is geen rechtsvorm, dus je kan je niet als zodanig inschrijven bij de KvK. Zzp’ers kiezen meestal ‘eenmanszaak’ als rechtsvorm, maar er zijn ook andere opties. Bij de keuze van een rechtsvorm spelen aspecten als kosten en fiscale en juridische gevolgen een grote rol. Het is goed om je daar van tevoren goed over te informeren en bij je inschrijving al te weten welke rechtsvorm je kiest.
Bij inschrijving krijg je tegenwoordig een btw-nummer mee, dus je hoeft niet meer apart naar de Belastingdienst.

• Indien nodig bedrijfs-/kantoorruimte zoeken
De meeste zzp’ers werken op locatie van de opdrachtgever en hebben daarom niet echt bedrijfsruimte nodig. In andere gevallen dien je goed te overdenken wat er beslist nodig is en wat dat kost. Je kunt thuis werken of in een bedrijfspand. Verzamelgebouwen zijn ook goede opties.
Waar je uiteindelijk ook voor kiest, je zult met een aantal zaken rekening moeten houden. Welke eisen stel je aan de ruimte? Wat is het bestemmingsplan van die ruimte? Kun je op die locatie eventueel uitbreiden? Welke regels gelden voor jouw bedrijfsruimte, valt het onder winkel- of horecaruimte of onder kantoorruimte? Al deze zaken dienen goed te worden uitgezocht en doordacht voordat je uiteindelijk een keuze maakt.

• Als je personeel in dienst neemt, meldt dat dan bij de Belastingdienst
Ga je bij de start van je bedrijf personeel in dienst nemen, meld je dan tijdens je inschrijving bij de KvK direct aan als werkgever. Gebruik daarvoor het formulier ‘Voorbereiding Gemeenschappelijke Inschrijving Startende onderneming. Eenmanszaak, vof, cv en maatschap’. Daarnaast moet je ook het formulier ‘Meldingen Loonheffingen Aanmelding werkgever’ invullen.
Neem je niet direct, maar pas later personeel in dienst? Dan meld je je aan als werkgever voordat je personeel in dienst neemt met het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelding werkgever’.

• Open een zakelijke bankrekening
Het is aan te raden de financiën van de eenmanszaak met een eigen rekening te scheiden van de privérekening. Dan is er een beter financieel overzicht van de stand van zaken van het bedrijf. Het is voor een (eventuele) boekhouder ook lastig wanneer zakelijke en privégegevens door elkaar lopen. Wanneer zakelijk en privé gemengd zijn, moet de Belastingdienst ook volledig inzicht gegeven worden in de privézaken.

• Sluit de nodige verzekeringen af
Je moet als zzp’er zelf voor je verzekeringen zorgen. Voor sommige klussen of branches zijn er zelfs verplichte verzekeringen.
Als zzp’er loop je risico’s. Die risico’s kun je afdekken door je te verzekeren. Een belangrijke verzekering daarvoor is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Indien je ergens werkt als zzp’er blijf je aansprakelijk voor de door jou verrichte werkzaamheden. Een claim van een opdrachtgever kan aardig in de papieren lopen.
Andere verzekeringen die handig kunnen zijn: ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioen, glasschade, inboedel, rechtsbijstand, transport, inkomstenderving, diefstal en ga zo maar door. Het is aan jou om te beoordelen welke verzekeringen je nodig vindt.

• Pensioen
Als zzp’er bouw je geen pensioen op. Bekijk hoe je toch kunt sparen voor een aanvulling op je AOW.

• Modelovereenkomst
Jij kunt jezelf dan wel als zzp’er beschouwen, dit betekent niet dat de Belastingdienst en UWV dit ook doen. Als je twijfelt of de werkrelatie die je hebt met jouw opdrachtgever door de Belastingdienst wel wordt beschouwd als een ondernemersrelatie, dan kun je gebruik maken van vooraf getoetste modelovereenkomsten.
Er zijn meerdere goedgekeurde modelovereenkomsten te downloaden via internet, bijv. op de site van de belastingdienst. Als je werkt volgens de artikelen in de modelovereenkomsten, dan geeft de Belastingdienst vooraf al vrijwaring voor het betalen van loonheffingen. Let op: werken met modelovereenkomsten is niet verplicht.

• Algemene voorwaarden opstellen
Naast het werken met modelovereenkomsten is het verstandig om ook direct jouw algemene voorwaarden aan de opdrachtgever te laten zien en te laten ondertekenen. Algemene voorwaarden zijn de regels die jij standaard wilt laten gelden bij het sluiten van een overeenkomst.

• Uurtarief
Het lijkt al heel snel heel wat: je uurtarief als zzp’er. Maar realiseer je goed wat je er allemaal van moet betalen. Hoe bepaal je je tarief?
Je bepaalt zelf welke prijs je voor jouw werk vraagt. Let wel: als je een te hoge prijs vraagt, dan krijg je minder opdrachten en anderzijds kan een te lage prijs weer het idee geven dat de kwaliteit van het werk niet goed is. Mensen denken soms dat een goedkoop product of een goedkope dienst van mindere kwaliteit is.

De prijs die je voor jouw product of dienst vraagt, moet precies goed zijn. Bij het bepalen van jouw uurtarief houd je rekening met:

– Het inkomen dat je wil hebben: bereken het bedrag dat je per maand minimaal nodig hebt om van te leven. Het uurtarief vermenigvuldigd met de uren die je denkt te kunnen factureren, moet na aftrek van bedrijfskosten en belasting genoeg zijn om minimaal dit bedrag over te houden.
– Concurrentie: als er in de markt een tekort is aan wat jij doet, dan kunt je een hoger uurtarief vragen. Is er juist een kleine vraag naar jouw werk én een grote concurrentie? Overweeg dan het uurtarief te verlagen. Kijk ter inspiratie naar de uurtarieven van concurrenten.
– Jouw expertise: misschien zijn jouw producten of diensten ergens veel unieker of heb je jarenlange ervaring in het vakgebied, dat is ook iets waard.
– De omvang van de opdracht: voor een grote opdracht kun je misschien het uurtarief iets verlagen. Als jij de opdracht krijgt, bent je i.i.g. voor die periode verzekerd van inkomen. Ook hoeft je je dan minder bezig te houden met acquisitie: het zoeken van nieuwe klanten en opdrachten. Acquisitie kost tijd waarvoor je vanzelfsprekend niet betaald krijgt.

• Zet een boekhouding/administratie op
Bij de meeste ondernemers zal het niet gepaard gaan met heel veel enthousiasme, maar als startende ondernemer krijg je onwillekeurig toch te maken met een financiële administratie. Als ondernemer ben je immers verplicht btw-aangifte te doen en daarnaast is het natuurlijk sowieso van cruciaal belang om een duidelijk zicht te hebben op de balans en de harde resultaten en inzicht te krijgen in zowel de zwakke als de sterke punten van jouw organisatie. Een goede financiële administratie is feitelijk niets anders dan de feitelijke verslaglegging van hoe het met het bedrijf gaat. Een goede administratie en boekhouding kan zelfs bijdragen aan het succes of omgekeerd een bedrijf doen mislukken.
Natuurlijk kan je ervoor kiezen de administratie helemaal of deels uit te besteden, zodat je zelf je handen vrij hebt om de dingen te doen die je leuker vindt en waar je beter in bent.

Meester & Van der Boven staat jou op dit laatste punt, maar eigenlijk op alle fronten, graag met raad en daad terzijde. Juist in het segment van startups hebben wij inmiddels een enorme expertise opgebouwd en wij vinden het ook gewoon leuk om aandeel te hebben in het succes van jouw goede idee.
Neem gewoon eens contact met ons op voor een geheel vrijblijvend vraag- en adviesgesprek. Zeer waarschijnlijk kunnen we jou heel veel zorgen besparen. Gewoon, omdat dat wiel al lang uitgevonden is.

Ja, ik ben wel benieuwd naar wat jullie voor mij kunnen betekenen

Recent Posts