fbpx
 In Nieuws

Bij de meeste ondernemers zal het niet gepaard gaan met heel veel enthousiasme, maar als startende ondernemer krijg je onwillekeurig toch te maken met een financiële administratie. Als ondernemer ben je immers verplicht btw-aangifte te doen en daarnaast is het natuurlijk sowieso van cruciaal belang om een duidelijk zicht te hebben op de balans en de harde resultaten en inzicht te krijgen in zowel de zwakke als de sterke punten van jouw organisatie. Een goede financiële administratie is feitelijk niets anders dan de feitelijke verslaglegging van hoe het met het bedrijf gaat. Een goede administratie en boekhouding kan zelfs bijdragen aan het succes of omgekeerd een bedrijf doen mislukken.

Hoe ga je als startende ondernemer eigenlijk de administratie doen?

Wanneer het om een simpele administratie gaat die goed te overzien is, wordt in de praktijk vaak gekozen om de boekhouding zelf te doen. Vaak wordt dan een (digitaal) boekhoudpakket geïnstalleerd dat veelal onderhouden wordt door een partner. Dat scheelt natuurlijk een weer een kostenpost.

Kost de boekhouding echter meer tijd en moeite dan je lief is, wordt het sowieso te gecompliceerd en/of houd je je handen liever volledig vrij voor het ondernemen, dan kan je (voor een deel) ook een boekhouder of administratiekantoor in de arm nemen. Deze kan voor jou bijvoorbeeld de boekhouding onderhouden, de jaarrekening opstellen, belastingaangiftes opstellen en indienen, facturen opstellen en versturen en evt. de salarisadministratie uitvoeren.

Indien er sprake is van een wat groter en complexer bedrijf is een vooral ‘uitvoerende’ boekhouder of administrateur niet voldoende en is het misschien raadzaam en soms zelfs verplicht een gekwalificeerde en ‘controlerende’ accountant in te huren, maar bij startende ondernemers is een boekhouder veelal meer dan voldoende.

In ons volgend artikel gaan we in op 10 belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een boekhouder/administrateur.”

Recent Posts