fbpx
 In Nieuws

2020 is voorbij en het is tijd om dit bewogen jaar af te sluiten door middel van een jaarafsluiting!⁠

Maar wat is een jaarafsluiting precies?⁠

Met een jaarafsluiting sluit je een boekjaar af. Een boekjaar loopt meestal van 1 jan t/m 31 dec. Na de jaarafsluiting kun je het volgende jaar weer met een schone lei beginnen. Hiermee bedoelen we dat je winst & verlies weer op 0 worden gezet. Daarbij is een jaarafsluiting handig om inzicht te krijgen in je financiën en kun je het komende jaar bijsturen waar nodig. ⁠

⁠Wat heb je nodig voor de jaarafsluiting?⁠

Zorg ervoor dat je de volgende zaken controleert (en alles door stuurt naar je boekhouder):⁠

  • Verzamel al je verstuurde facturen en loop de nummering na. Zijn er missende nummers? Dan ontbreekt er waarschijnlijk een factuur. Zijn de missende nummers nooit als factuur aangemaakt? Zorg er dan voor dat dit te verklaren is. ⁠Zijn er werkzaamheden verricht, maar factureer je dit achteraf? Of zijn er projecten vooruit gefactureerd of ben je bezig met een project die achteraf wordt gefactureerd? Geef dit door!
  • Verzamel alle bonnen en facturen van je uitgaven. Check vooral even of je alle bonnen hebt van je grotere uitgaven, zoals bijv. een laptop. ⁠Vergeet niet de automatische afschrijvingen/terugkerende maandelijkse kosten, zoals telefoonkosten of andere abonnementen.
  • Zijn er kosten vooruitbetaald die betrekking hebben op 2021 of zijn er kosten die betrekking hebben op 2020 die je nog moet betalen en waarvan je nog geen factuur hebt ontvangen? Geef dit door!
  • Controleer of je kilometerregistratie compleet is en declareer je gereden zakelijke kilometers (€0,19 per km) van dit boekjaar bij je onderneming als je je privé auto zakelijk hebt gebruikt.
  • Wat is de waarde van je voorraad op 31-12?
  • Werk je met een kassasyteem? Heb je het kassaldo op 31-12 nageteld?
  • Heb je een voorlopige aanslag betaald of ontvangen over 2020? Geef dit door!
  • Heb je een financieel jaaroverzicht en/of een aanslag met de WOZ-waarde van je woning ontvangen? Stuur dit door, zodat de boekhouder zich kan voorbereiden op de aangifte inkomstenbelasting.
  • Ben je naast je onderneming ook in loondienst? Stuur dan je jaaropgave door.
Recent Posts
brexitonline shoppen